dakwerken
Besparen

Wat betekent dakwerken?

Dakwerk is een verzamelnaam voor alle lagen die het dak van een gebouw vormen. Onder dakwerken maken we onderscheid tussen horizontale daken en hellende daken. De primaire functie van dakwerken is de bescherming van een gebouw tegen weersinvloeden, zoals wind, regen en sneeuw. Daarnaast speelt een dakwerk ook een belangrijke rol in de warmte-isolatie van een gebouw. Naast deze praktische functies bepaalt het dakwerk vaak ook het aangezicht van een gebouw. Veel dakwerken bevatten daarom architectonische sierelementen. Dit geldt met name voor oudere gebouwen: nieuwere gebouwen zijn vaker volgens strakke, geometrische ontwerpen gebouwd.

Wat zijn verschillende soorten dakwerken?

Er zijn in principe maar twee soorten dakwerken: horizontale, platte daken aan de ene kant, en hellende daken aan de andere kant. Natuurlijk kan een combinatie van beide voorkomen in een gebouw, zoals een woonhuis met aangebouwde garage. Een dak bestaat vaak uit een dragende constructie, met daarop dakplaten. Op de dakplaten ligt dan een isolatielaag en een dakbedekking. Een hellend dak bestaat uit één of meer hellende of schuine vlakken als dakbedekking. De meest gebruikte materialen voor dakwerken zijn hout, beton voor dakplaten, dakpannen van klei of beton, bitumen, metalen zoals zink, leisteen, of een kunststof dakbedekking.

Hoe wordt dakbedekking aangebracht?

Er zijn veel manieren om een dakbedekking aan te brengen op bestaande dakwerken, en veel materialen om uit te kiezen. Het meest geschikt als dakbedekking zijn materialen met een lange levensduur, die weerbestendig zijn, licht van gewicht, weinig onderhoud vragen en onbrandbaar zijn. Bij een hellend dak moet de dakbedekking, voor de afvoer van het regenwater, afwaterend zijn aangebracht. Op een plat dak moet de bedekking natuurlijk van een waterdicht materiaal zijn tegen regenwater. Als je een nieuwe dakbedekking overweegt en je afvraagt wat je het beste kunt doen, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Van bedrijven die in dakwerken gespecialiseerd zijn.

You may also like...