dakbedekking aanleggen
Besparen

Dakbedekking aanleggen

Een dakbedekking aanleggen is een belangrijke klus. We hebben het niet voor niets over ‘een dak boven je hoofd’: het dak is het belangrijkste onderdeel van een huis. Ben je niet tevreden over je huidige dak, dan kun je de bovenste laag dakbedekking vaak eenvoudig (laten) vernieuwen of vervangen. Er is wel wat verschil: het aanleggen van een dakbedekking op een plat dak van een schuurtje, is natuurlijk een eenvoudigere en goedkopere klus dan op een schuin dak van een woonhuis, met lagen isolatie eronder.

Zelf dakbedekking aanleggen

Met een beetje handigheid kun je zelf je dak bedekken. Vooral het platte dak van een schuurtje of garage is een geliefd klusproject. Je kunt kiezen voor verschillende materialen en werkwijzen. De volgende materialen zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om zelf je dakbedekking mee aan te leggen:

  • EPDM-folie
  • Bitumen
  • Golfplaten

Waar moet je aan denken bij het aanleggen van dakbedekking?? Als je zelf je dakbedekking aanlegt, moet je rekening houden met de afvoer van regenwater, en met de waterdichtheid als het om een plat dak gaat. Let verder ook op aanvullende eisen als het om een bewoonde ruimte gaat.

Waarom onderlaag dakbedekking

Voor een ruimte die niet bewoond wordt, zoals een schuurtje of een garage, volstaat een enkellaags dakbedekking. Je hoeft niet per se rekening te houden met warmte-isolatie, zoals bij een bewoonde ruimte. Voor een waterdicht dak, van belang bij een plat dak, moet je echter altijd eerst een onderlaag aanbrengen. In principe kun je gewoon denken aan een extra laag bitumen, of een extra laag EPDM-folie, onder de buitenste laag. Het is wel belangrijk dat je de onderlaag legt als het droog is, en niet te koud (boven 5° Celsius).

Bitumen dakbedekking plakken

Een bitumen dakbedekking aanleggen doe je zo. Begin met het smeren van een laag daklijm. Spijker de stroken bitumen vast met een overlap van ongeveer 10 centimeter, om te voorkomen dat er vocht onder kruipt. Werk eerst de randen af en daarna de rest. Dit is de onderlaag. Houdt rekening met de overlap bij het uitmeten van de benodigde hoeveelheid! De randen werk je af met kunststof of metalen daktrimmen. Vervolgens breng je de tweede laag bitumen aan. Hierbij werk je vanaf de waterafvoer tot aan de dakrand. Om de bovenlaag te hechten aan de daktrimmen, kun je afdichtende kit gebruiken.

You may also like...